Almere Natuur

Dé blog over de Almeerse natuur

Tuintegel of tuinegel?

3 reacties

2013-09-12_14.51.58Inmiddels is de meteorologische herfst ruim een maand op stoom en de teller van doodgereden egels in Flevoland staat al op 25 (flevoland.waarneming.nl)! En dit is maar een topje van de ijsberg, omdat lang niet iedere dode egel op deze website wordt gemeld. Waar komt deze plotselinge sterftepiek vandaan?

Egels maken zich nu op voor de naderende winter. De moederdieren laten het hol aan de kinderen en gaan op zoek naar nieuwe woonruimte. En alle egels zijn nu iedere nacht druk in de weer om een speklaag aan te leggen voor de winterslaap. Voeg dat bij de immer voortschrijdende ver-tegeling van de achtertuinen waar voor egels steeds minder te halen is. Dat alles maakt dat de dieren flink aan de wandel zijn. Een egel legt in deze tijd iedere avond al snel meer dan een kilometer af. Als de geschikte voedselgebieden door wegen van elkaar gescheiden zijn, is een egel al snel de pineut.

Het ideale leefgebied van een egel bestaat uit een complex van groene tuinen, parkjes en plantsoenen. Rommelhoekjes, composthopen en lage begroeiing zorgen niet alleen voor dekking, maar ook voor een rijke maaltijd; vooral slakken, wormen en insecten. Egels eten tot wel 40 slakken per nacht en zijn dus prima in staat om deze plaagdieren tot aanvaardbare populaties terug te dringen. Het is echter niet alleen de voortschrijdende “vertegeling”, ook de “verhekking” van onze tuinen zorgt ervoor dat het leefgebied versnippert en verkleint.

Een betegelde tuin met wat verspreid staande plantenbakken is ideaal voor slakken, een ramp voor egels. Veel mensen grijpen dan naar korrels (met de weinig verhullende benaming “slakkendood”). Mocht een egel toch zijn toevlucht zoeken in dergelijke tuinen, dan neemt hij met de weinige nog aanwezige slakken ook het slakkengif op. Er zijn vele kleine aanpassingen mogelijk om de tuin egelvriendelijk te maken. Zorg ervoor dat een egel de tuin in en uit kan lopen door eventuele hekken te voorzien van een egelpoortje.

Rommelhoekjes en composthopen zijn al geschikt om in te overwinteren, maar een egelkast is helemaal ideaal. Ruim niet al het bladafval op. Hier zit niet alleen veel egelvoedsel tussen, maar het doet ook dienst als “beddegoed” in de egelkast. Een waterschaal wordt niet alleen door egels gebruikt, tal van andere diersoorten weten dat te waarderen. Vertel de buren over jouw egel in de hoop dat ook zij hun tuin veregelen in plaats van vertegelen.

Ton Eggenhuizen

Advertentie

3 thoughts on “Tuintegel of tuinegel?

  1. Dank voor deze les Ton!!

    Met vriendelijke groet,

    Arjen Kraaijeveld
    Adviseur geluid en luchtkwaliteit | 0652783744 | amkraaijeveld@almere.nl

  2. Hoe moet zo’n egelpoortje eruit zien. En is dat ook geen uitnodiging aan buurkatten om maar een lekker egelhapje te nemen.
    groet, Alice

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s