Almere Natuur

Dé blog over de Almeerse natuur

Duckstad nieuws – II

1 reactie

IMG-20150414-WA0000Het is voorjaar en de vogels maken zich op voor het broedseizoen. Wilde eenden zijn er al vroeg bij, begin april zitten de meeste vrouwtjes al op de eieren. Voor het nest is veiligheid de eerste prioriteit, maar daarbij wordt niet altijd voldoende vooruit gekeken. Het eendennest in de Aardbei-patio (dependance stadhuis Almere) ligt er veilig bij, maar als de eieren uitkomen is er wel een probleem.

Dat er in de patio op de tweede verdieping een wilde eend broedde, werd duidelijk toen er een woerd dagenlang met zijn spiegelbeeld aan het vechten was. De eendenman pikte driftig tegen het glas van de ramen en deuren. Dat kon maar één ding betekenen: hij moest wel een wijfje vlakbij op de eieren hebben. Een snelle inspectie van de plantenbakken leverde het bewijs. Volledig vertrouwend op de schutkleur bleef het vrouwtje op de eieren. Een uur later was zij weg en kon het legsel worden geteld, 7 eieren.

Eenden beginnen pas echt met broeden als het legsel volledig is. Tijdens de leg (ongeveer één ei per dag) komt het vrouwtje alleen op het nest om een ei “uit te poepen”. De rest van de tijd besteedt zij aan eten en rusten. Gedurende deze tijd bewaakt de woerd haar angstvallig. Hij moet voorkomen dat het vrouwtje ook met andere mannen paart. Een paring tijdens de leg betekent ook dat eieren door andere mannen bevrucht kunnen worden. Zodra zij het nest verlaat, blijft hij aan haar zijde. Die zorg neemt abrupt af zodra zij echt gaat broeden. Tijdens het broeden komt zij alleen in de donkere uren van het nest. Verder is het voor haar wachten, wachten en wachten. Dat duurt 24-28 dagen.

De patio is een veilige plek. Geen katten, honden, bunzings en egels die het op de eieren of de broedvogel hebben voorzien. Maar voor nestvlieders als de wilde eend is het een onmogelijke plek als je met je kleine jongen (pullen) naar het water wil lopen. Er zit weinig anders op dat op te letten wanneer de eieren uit komen. Het wijfje zal dan met de jongen gevangen worden en gezamenlijk in de stadswetering worden gelost. Beschuit met muisjes rond vijf mei?

Ton Eggenhuizen

Advertentie

One thought on “Duckstad nieuws – II

  1. Leuk. ben ik net weer terug van vakantie dus wie weet zie ik ze nog

    Met vriendelijke groet,

    Netty van Stenus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s