Met de snelheid van een formule-1 wagen en luid kekkerend stootduikt een mannetje slechtvalk op een buizerd die laag over het centrum van Almere vliegt. Je zou denken dat slechtvalken dat alleen doen als ze iets te verdedigen hebben. Zou er dan een slechtvalk in Almere broeden en wil hij zijn territorium vrij houden van andere roofvogels?
Een slechtvalk broedend in Almere, die gedachte drukte ik maar snel weg. Dagdromen is leuk, maar voordat je het weet ga je er zelf in geloven. Feiten, daar gaat het om! Vanaf dat moment in maart 2013 ben ik uit blijven kijken naar Almeerse slechtvalken. Met enige regelmaat zag ik de vogel jagen. Ook rond het stadhuis heb ik hem diverse keren achter stadsduiven aan zien kachelen.
In januari 2014 stond ik met de filmploeg van Natuurlijk Flevoland (Omroep Flevoland) op het vuurtorentje van Utopia (Weerwater). Boven op een van de hoogspanningsmasten zag ik een volwassen vrouw slechtvalk. Deze tweede vogel in het gebied van het mannetje, dat begon er al op te lijken. Een maand later vertelde een vogelaar dat hij een paartje slechtvalken op dezelfde mast had gezien. Ze hadden elkaar gevonden!
Diezelfde avond heb ik twee uur gespendeerd aan het bekijken van de vogels door de telescoop. Dat het echt een paartje was werd direct duidelijk. Hij besteeg haar waarmee de liefde beklonken werd. Het vrouwtje heeft het tweede uur besteed aan het bekijken van de verschillende kraaiennesten die in de masten gebouwd zijn. Een broedgeval vaststellen leek vanaf hier een koud kunstje. In de volgende maanden heb ik alle mogelijk broedplekjes op de masten afgekeken. Het waren echter steeds kraaienkoppen die over de nestranden uitkeken. Wat in februari nog “kat-in-t-bakkie” leek, mondde uit in teleurstelling. De slechtvalken verdwenen echter niet volledig van het Almeerse toneel, en afgelopen winter kreeg ik een tip dat de vogels op het WTC-gebouw sliepen.
Met wat collegiale hulp was een link met de WTC-Almere snel gelegd en deze reageerde direct enthousiast. Zelf hadden ze de vogels ook al diverse malen gezien. Via de Slechtvalk Werkgroep Nederland konden we nestkast regelen en op 17 februari werd deze geplaatst. Vol verwachting werd met regelmaat een blik op het WTC-gebouw geworpen. Enkele dagen later zag ik een prooiovergave, het mannetje droeg als bruidsschat een duifje over. Weer leek het een fluitje van een cent, dat broedgeval zou er nu wel van komen. Helaas is dat niet het geval. Zowel de nestkast als andere plekken op het WTC-gebouw zijn geïnspecteerd maar ook in 2015 zullen we het waarschijnlijk zonder jongen moeten doen. Wel werd bij deze inspectie duidelijk dat de slechtvalk veel duiven vangt, op de richels lagen diverse duivenkarkassen, maar ook resten van een kievit, graspieper, kramsvogel, spreeuwen en meeuwen.
Wat zal 2016 brengen?
Ton Eggenhuizen
april 30, 2015 om 7:52 am
hoi Ton,
ik denk 3x = scheepsrecht dus ‘slechtvalk-technisch’ zal 2016 vast een mooi jaar worden! verder maak ik van deze gelegenheid gebruik om je een fijne verjaardag te wensen morgen!
hartelijke groet, Liesbeth
Verstuurd vanaf mijn iPad
Pingback: Toon me je voedsel en ik zeg waar je jaagt | Almere Natuur