Almere Natuur

Dé blog over de Almeerse natuur

Kolibrie in de tuin

5 reacties

tuinEen kolibrie in Almere, kan dat? Die vraag komt af en toe op mijn bordje. Nu heb ik geleerd om nooit nooit te zeggen in de biologie, maar in dit geval kom ik daar toch wel erg dichtbij in de buurt. Kolibries zijn nectardrinkende vogeltjes uit Amerika, waarbij de meeste soorten in de tropen en sub-tropen voorkomen. Het vliegen kost zo veel energie dat ze voortdurend energie moeten tanken in de vorm van nectar. De oversteek van Amerika naar Europa is daardoor simpelweg onmogelijk. Er is natuurlijk een kans dat een vogelhouder kolibries in de volière heeft en dat zo een vogeltje dan ontsnapt. De overlevingskansen zijn in Nederland echter extreem klein.

Wat hebben die mensen dan in de tuin gezien? Een beestje dat biddend voor nectarbloemen vliegt, met een snorrende vleugelslag, een lange snuit en witte stippen op de staart, dat kan eigenlijk alleen de kolibrievlinder zijn. Deze pijlstaartvlinder heeft een lengte van drie centimeter en een spanwijdte van het dubbele. Dat is nog altijd kleiner dan de kleinste kolibrie (hommelkolibrie is 5,7 centimeter lang), maar voor een vlinder best aan de maat. Alle pijlstaartvlinders kunnen voor een bloem staan te bidden, maar het is de kolibrievlinder die dat doorgaans ook overdag doet.

De kolibrievlinder wordt ook wel meekrapvlinder genoemd, vernoemd naar de plant waar hij vaak voedselzoekend op werd gezien. Deze plant die vanwege kleurstof en medicinale werking vroeger werd geteeld is echter zeldzaam geworden en als voedselplant voor de vlinder van geen enkele waarde meer. De vlinder kan ook uit de voeten met andere nectaraanbieders, zodat de naam kolibrievlinder inmiddels toepasselijker is.

De kolibrievlinder is een trekvlinder die in Zuid-Europa en Noord-Afrika overwintert. Jaarlijks worden enkele honderden in Nederland gemeld, met het zwaartepunt van de waarnemingen in augustus en september. In sommige jaren wordt Nederland echter overspoeld door vele duizenden van deze prachtige vlinder. Die kant lijkt het nu ook op te gaan. Inmiddels zijn al ruim 750 waarnemingen gemeld in Nederland, en dan moet de nazomerpiek nog komen. Ook in onze tuin is de kolibrievlinder al geweest en gisterenavond rustte er een in de portiek van de nabijgelegen flat. Ook een kolibrievlinder gezien? Laat het mij weten, bij voorkeur met een foto.

Ton Eggenhuizen

Advertentie

5 thoughts on “Kolibrie in de tuin

  1. Mag ik dit bericht ook wel op Facebook delen? Ik vind het zo bijzonder 🙂

    Met vriendelijke groet, Elma Harmans

  2. Haha, verwarden mensen die echt met het vogeltje? Wij hebben er de laatste tijd ook behoorlijk wat gezien!

  3. Voor het eerst gespot in de tuin. Filmpje van kunnen maken. Beestje totaal niet schigtig.
    In Grootebroek, nabij Enkhuizen op een rode salvia

  4. vandaag 4-4-2021 kolibrievlinder in onze tuin in almere buiten waargenomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s