Almere Natuur

Dé blog over de Almeerse natuur

Voorjaar in de tuin – stenen er uit!

1 reactie

20150806075251Het voorjaar betekent nieuw leven. Alles ontwaakt, ook de tuincentra. De bakken met lobelia’s, viooltjes en petunia’s vliegen de schappen uit. Toch wordt er ook geklaagd in de tuincentra-branche. Het aantal tuincentra is de laatste tien jaar flink gedaald. Een van de redenen die wordt genoemd is de verstening. Ook de tuin is modegevoelig gebleken. Schoffels, zakken mest en plantjes maakten plaats voor de (niet zo groene) “buitenkamer” met tegels van voor tot achter, een groot tuinameublement en een zo mogelijk nog grotere gasbarbecue. Maar zijn tuincentra niet mede debet aan deze ontwikkeling?

Al decennia lang verbreden de tuincentra hun assortiment. Eerst de kerstshows en zo’n tien-twintig jaar geleden kregen de terrastegels meer en meer ruimte op de verkoopvloer. In het kielzog kwamen de tuinmeubels en BBQ’s die van jaar op jaar groter werden. Het probleem echter met tegels en meubels is dat het een markt is van enerzijds de grote bedragen, en anderzijds niet al te veel specifieke know-how nodig heeft. De bouwmarkten, postorderbedrijven en andere branches zagen hun kans schoon om hún omzet te verhogen met deze handel.

In de pers klonk de afgelopen weken de klaagzang van de tuincentra. Anderen gingen er met hun omzet vandoor en de mensen kochten geen plantjes meer. Dit was natuurlijk te voorzien. Sterker nog, tien jaar terug werd deze ontwikkeling al glashelder binnen het netwerk van de stadsecologie beschreven. De tuincentra dwalen van hun primaire product af voor het snelle geld, maar willen niet inzien dat het voor de langere termijn wellicht beter is om die klant de komende jaren vast te houden voor een nieuwe schoffel, een zakje mest en een nieuw plantje. En natuurlijk kan je die ook bij de bouwmarkt kopen, maar je koopt ook expertise. Een medewerker van de Gamma weet immers alles van schroeven, decoupeerzagen en koppelstukken, maar nauwelijks iets over de hoeveelheid fosfor die een druivenplant nodig heeft.

Is het tij te keren? Dat lijkt inderdaad heel lastig. Want vóórdat de plantjes weer de tuin in kunnen, zullen eerst die loeizware tegels uit de tuin getild moeten worden. Niet echt een aanlokkend klusje. Wellicht kunnen de tuincentra de “groene-tuinbezitters-in-spé” ontzorgen door aan te bieden de tegels uit de tuin te halen en af te voeren. Mogelijk is er nog een tweede handeltje in te voeren. Niet om nieuwe tuinen weer geheel te betegelen maar om nieuwe tuinen, bijvoorbeeld voor maximaal 25% te verharden. Dat biedt dan weer 75% oppervlak voor datgene waar tuincentra bij uitstek goed in zijn.

Ton Eggenhuizen

Advertentie

One thought on “Voorjaar in de tuin – stenen er uit!

  1. Misschien moet je ook de tuinmensen is spe meer informatie over het echte tuinieren geven, De ruimte van een tuincentrum is bij uitstek geschikt voor workshops over tuinieren.
    Wat ik meestal mis is een echt goede verzameling vaste planten. Kom ik met mijn lijstje moet ik andere dingen kopen dan ik in gedachten had.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s