Nijlganzen hebben een slechte pers. Het zijn – naar verluid – agressieve beesten die de oorspronkelijke vogelbevolking terroriseren. Eenden, meerkoeten en futen zouden geen leven hebben waar deze exotische gans opduikt. Keer op keer hoor ik dit gefoeter op de nijlgans. Maar klopt het beeld? Natuurlijk heb ik zelf ook wel eens een nijlgans gezien die dreigend op andere vogels afliep. En kom niet aan zijn jongen, want dan kan je ook de volle laag krijgen. Maar geldt dat niet in gelijke mate voor andere watervogels?
Aan de andere kant, ik heb ooit eens een nijlgans waargenomen die in een kokmeeuwkolonie van de ene oever naar de andere wilde zwemmen. Het arme beest had geen slechtere oversteek kunnen kiezen. Zodra hij op open water was, kreeg hij vier-vijf kokmeeuwen in zijn nek en wist niet hoe snel hij in de luwte van een eilandje moest komen. Daar bleef de gans geschrokken liggen totdat de rust enigszins terugkeerde. Vervolgens waagde de vogel de oversteek naar het volgende eilandje en weer werd hij belaagd door een horde furieuze meeuwen. Wat zonder broedende meeuwen een rustig zwempartijtje van een minuutje was, werd nu een hachelijke onderneming van ruim een kwartier. Ik kreeg bijna medelijden.
Een ander voorbeeld. Afgelopen maandag zag ik een paartje nijlgans foerageren op een strandje van het Weerwater (Almere). Ik besloot een kwartiertje te blijven om te kijken wat er gebeurde. Een tweetal grauwe ganzen waren in de buurt en al foeragerend naderde de grauwe ganzen het paartje nijlgans. De afstand was nog geen anderhalve meter en alles in vreedzame rust! Na enkele minuten waggelt een zwarte kraai door de groep ganzen. Weer geen enkele reactie. Ook een foeragerende tapuit weet op korte afstand van de ganzen ongestoord zijn maaltje bij elkaar te scharrelen. Alleen een overvliegende derde nijlgans maakt wat los. Het mannetje nijlgans roept wat en “vlagt” wat met de vleugels. In vijftien minuten dus geen enkele agressieve uiting!
Dit bestudeerde paartje had geen jongen. Wellicht dat een paar met jongen zich wel agressief toont? Ik ga het de komende maanden bestuderen. Ik heb me voorgenomen om steeds als ik nijlganzen zie, een kwartiertje te kijken wat er gebeurt. Ik hoop op die manier een beeld te krijgen van het aantal agressieve gedragingen per tijdeenheid en ook onder welke omstandigheden dit gedrag vertoond wordt. Ik ben benieuwd of ik mijn eigen beeld – het valt wel mee met die agressie – zal moeten bijstellen.
Ton Eggenhuizen
september 8, 2019 om 10:57 am
hier bij ons in werchter(belgie)leeft ook een koppel nijlganzen met nu nog 2 jongen.ze gedragen zich goed met de andere watervogels die grotendeels uit canadese ganzen en meerkoeten bestaat.
heb ze wel eens zien uithalen naar een drietal vreemde soortgenoten die wilden landen op de vijver.
maart 21, 2021 om 6:43 pm
Ik heb heel goede ervaring met Nijlganzen, ook met kuikens, als je ze rustig benaderd, niet te dichtbij, komen ze met kuikens en al naar je toe. De vader geeft aan, niet te dichtbij, maar ze laren hun kuikens dichtbij je komen, voor mij de zoveelste keer. In het Amstelpark kon ik naast een familie met 10 kuikens zitten, de ouders lieten het gewoon toe. Ze voelen snel aan, of ze je vertrouwen. Zo is mijn ervaring altijd geweest. De vader Nijlgans is wel fel op andere ganzen en eenden, een koet en waterhoentje liet hij gewoon zitten. Ik heb nooit aggressieve Nijlganzen meegemaakt, allicht gebeurt het wel. Jammer, dat ze als ongewenst worden gezien, eens heilig in Egypte….voor mij zijn ze toch een beetje heilig!