Almere Natuur

Dé blog over de Almeerse natuur

Muggenrook

2 reacties

CAM04938Het lijkt wel of de berm in de brand staat. Grote pluimen stijgen op uit de wegkanten op de Gooimeerdijk. Op de fiets is het even geen pretje. Muggen in haar, ogen, oren en mond. Maar voor de zwaluwen is het feest, tientallen boeren- en gierzwaluwen vliegen met de bek open door de zwermen en pikken zo een wel erg makkelijk maaltje dansmuggen op.

Het zijn inderdaad dansmuggen, ook wel vedermuggen genaamd. De naam vedermug komt van de pluimachtige voelsprieten (vandaar ook de wetenschappelijke naam Chironomus plumosus) en het dansen is niets anders dan een bruidsdans. Het zijn voornamelijk mannetjes in de zwerm en hun pluimen zijn hun gehoororgaan. Als zich een vrouwtje in de zwerm waagt, herkennen de hitsige mannen haar aan haar iets andere geluid. Er ontstaat een wedren tussen de mannen die allemaal de genen willen doorgeven aan een nieuwe generatie.

Als een vrouwtje eenmaal is bevrucht dan legt ze haar eitjes in een gelei-achtige streng in vlak en stilstaand opwarmend water. De dijkvoet met water tussen het stortsteen is dus ideaal biotoop en daarom zien we de “rookpluimen“ ook vooral langs de dijken van Flevoland. Uit deze eitjes komen larfjes die na enige tijd rood worden. Dit zijn ook de wurmpjes die als vissenvoer worden verkocht. Gedurende de zomer ontstaan verschillende generatiegolven.

De dansmug is geen steekmug. Sterker nog, gedurende het volwassen muggenstadium eten ze helemaal niet. Het is vooral bij warm en zonnig weer dat de dansmug vliegt, dat is vervolgens ook weer een verschil met de (meest algemene) steekmuggen. Die vliegen vooral in het donker, vroege ochtend en soms overdag in de schaduw. Maar wellicht ben ik ze nu aan het ziften. Voor menigeen is een mug gewoon een mug.
De rookpluimen zijn in het verleden wel aanleiding geweest om alarm te slaan. Als de brandweer ter plaatse kwam, zag men alleen de muggen. Inmiddels is het algemeen bekend dat waar rook is, nog geen vuur hoeft te zijn.

Ton Eggenhuizen

Advertentie

2 thoughts on “Muggenrook

  1. Zelden heb ik zoveel vermakelijke zinnen en evenzo veel interessante weetjes in korte stukjes tekst over natuur mogen lezen.
    Ik verheug mij elke week op een nieuwe natuur-blog, geschreven vanuit uw vrolijke nieuwsgierigheid en rijke ervaring.
    Hartelijk dank voor zoveel leesplezier, Ton!

  2. Dank Mick,

    Ik schrijf ze graag, en een compliment is dan extra aansporing om door te gaan.

    ton

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s