Almere Natuur

Dé blog over de Almeerse natuur

Roze sprinkhaan op roze maandag

Een reactie plaatsen

roze sprinkhaanDe roze maandag zou waarschijnlijk ongemerkt aan mij voorbij gegaan zijn, ware het niet dat Omroep Flevoland mij juist op deze dag belde. Het afgelopen weekend meldde een bewoner uit Almere Poort een bijzonder insect: de roze sprinkhaan. Op deze maandag toog ik met cameraman en journaliste naar Poort om het insect te zoeken.

Insecten zijn mobiele dieren en een meester in het zich verstoppen. Dat geldt voor sprinkhanen niet anders. Ik schatte de kans op het vinden dus erg klein in. De melder gaf aan dat hij twee dieren had gezien, ééntje dood en de ander springlevend. Zelf was hij niet thuis dus we moesten het doen met enkele telefonisch doorgegeven aanwijzingen. De plek in de tuin was snel gevonden, alsook het dode beestje. Nadere observatie toonde echter dat het een lege huid was. De roze lege huid was de afgeworpen jas van een jonge sprinkhaan. Deze sprinkhaan vervelt vijf keer waarbij hij iedere keer een stapje groeit.

De waarneming van “éen dood, één levend” moet haast wel betrekking hebben gehad op één en hetzelfde dier, vlak na een vervelling. De kans om hem alsnog te vinden leek al groter te worden. Door de bewolking en lichte regen leek enerzijds de kans om hem te zien beperkt. Maar anderzijds, als we hem zouden zien zou hij vast niet zo beweeglijk zijn. Ieder nadeel heeft immers zijn voordeel. Door voorzichtig in de begroeiing te woelen kwam inderdaad traag een sprinkhaan omhoog. Op grond van de lange vleugels kon ik hem als bruine sprinkhaan determineren. Maar gewoon bruin en strokleurig getekend. Vrijwel gelijktijdig viel mijn oog op een andere sprinkhaan. Inderdaad rose! HEBBES!

Verwarrende namen. In Nederland komt ook een rosse sprinkhaan voor. Weliswaar erg zeldzaam en alleen uit Zuid-Limburg bekend. De sprinkhaan in Poort was een rose uitgevallen bruine sprinkhaan. De natuurlijke kleur van sprinkhanen komt van twee pigmentstoffen eumelanine en phaeomelanine. De roze kleurvorm wordt erytrisme genoemd en wordt veroorzaakt door de afwezigheid van eumelanine en een overdaad aan phaeomelanine. Het is een aandoening vergelijkbaar met albinisme, maar een albino mist alle pigmenten.

Natuurlijk maakten we onze (her-)vondst bekend via twitter en de website van Omroep Flevoland. De reacties met een link naar roze maandag waren snel gemaakt.

Ton Eggenhuizen

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s