Almere Natuur

Dé blog over de Almeerse natuur

Voorjaarsspanning

Een reactie plaatsen

De winter is voorbij, de tijd van openbarstende bladknoppen, bloei en gezoem breekt weer aan. Ook met de nachtvlinders wordt het weer spannend. De meeste soorten zijn door hun schutkleur moeilijk te vinden, maar door onze kunstmatige verlichting kan je deze fascinerende diergroep makkelijk bekijken.

Nachtvlinders voelen zich aangetrokken tot onze nachtelijke verlichting, zo ook de portiekverlichting van de flats om het Muzenpark in Almere. De muur rond zo een portieklamp is in niets vergelijkbaar met een boombast waarop nachtvlinders goed zijn gecamoufleerd. Iedere mot, hoe klein ook, valt direct op. Inmiddels heb ik hier al meer dan 100 verschillende nachtvlindersoorten gevonden.

Het is inmiddels half maart, via twitter en waarneming.nl komen de eerste waarnemingen al door. Zodra de nachtelijke temperatuur boven de 5-8 graden komt, komen immers de voorjaarsmotten tevoorschijn. Als ik op een avond van de trein naar huis loop, kan ik mooi de dertig portiekjes van de Banjo- en Gitaarstraat aflopen. In voorgaande jaren bleken de vlinders hier in het voorjaar niet erg rijk, maar dit keer heb ik toch wat geluk. De eerste vondst is een tweestreepvoorjaarsuil, de tweede de grote voorjaarsspanner.

Mijn grote voorjaarsspanner is een mannetje. Dat is erg makkelijk te zien, omdat de vrouw vleugelloos is. Vrouwtjes vliegen dus niet, ze kruipen een struik in en met geurhormonen pogen ze de mannetjes te lokken. Helaas is voor mijn spanner de verlichting een nog grotere magneet dan het geurend vrouwtje. Op deze manier komt er natuurlijk geen voortplanting. De spanner kan enkele dagen tot weken als vlinder leven, dus morgen is er weer een kans.

Als ik in de ochtend weer langs fiets, zie ik af en toe een vogel in de portiek. Een koolmees, een huismus en zelfs een merel hebben ontdekt dat er wat te halen valt. Naast de vlinders zitten er immers ook muggen, vliegen, spinnen en zelfs wat pissebedden. Erg opvallend zittend voedsel tegen een lichtgrijze muur, voor een vogel een buitenkansje. Zo is het veel makkelijker om een maaltje bij elkaar te scharrelen dan in struik en boom waar de schutkleur zijn werk doet. Inderdaad, de twee vlinders van vannacht vind ik niet meer terug. Misschien zijn ze voor zonsopkomst toch nog weggevlogen?

Ton Eggenhuizen

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s