Almere Natuur

Dé blog over de Almeerse natuur

Eenden onder eiken

Een reactie plaatsen

Foto: Annemiek Eggenhuizen

Het is nu echt herfst. De eiken langs het fietspad tooien zich in alle denkbare tinten tussen geel en bruin. Het duurt niet lang meer eer de wind de laatste blaadjes van de takken heeft gerukt. Maar op dit moment zijn de herfstkleuren nog handig voor het herkennen van de zomereiken. Het geeft mij de kans nog even snel naar bladmijnen en –gallen te zoeken.

Ik moet daarvoor wel wat vogels wegjagen. Een tiental eenden scharrelt namelijk onder de eiken naar voedsel. Een paar loopt langzaam voor me weg en de anderen gaan op de vleugels. Ze landen wel weer direct bij de volgende eiken en foerageren alsof er niets is gebeurd. Wat zoeken die eenden onder deze bomen? En waarom zie ik dit gedrag niet bij de vleugelnoten, beuken en elzen in hetzelfde park? Het klinkt wellicht wat onverwacht, maar ze eten echt eikels. Eikels hebben naast het kiemplantje ook een flinke hoeveelheid reservevoedsel. Het reservevoedsel is bedoeld om het kiemplantje te laten uitgroeien, maar voor vogels is het net zo voedzaam. De eikels zijn een welkome aanvulling op het dieet van gras en broodkorsten.

Als eikel-eter is vooral de vlaamse gaai bekend. In deze tijd kan je de gaaien heen en weer zien vliegen. Heen met een lege snavel, terug met een eikel in de bek. Ze pendelen tussen eikenboom en plek waar ze de eikels verstoppen. Als het gaat winteren zoeken ze die verstopplekjes weer op en plunderen de voorraad. Ook andere kraaiachtigen als roek, kraai en ekster verstoppen eikels. Niet alle eikels worden weer teruggevonden en in het voorjaar lopen deze verstopte eikels uit. Het is dé manier waarop de eik zich verspreidt. Het reservevoedsel is dus zeker ook bedoeld om vogels en zoogdieren te verleiden tot het slepen met deze zaden.

Maar de eik heeft weinig aan de wilde eend. Die sleept de eikel immers niet mee om te verstoppen, maar slikt hem meteen door. Wat er aan de eendenachterkant weer uitkomt, zal niet meer kiemen. Aan de andere kant, de eikenboom heeft er ook niet veel aan als de eikels onder de eigen kroon uitlopen. Als straks de eik weer in fris loof staat, dringt er zo weinig licht op de grond dat het kiemplantje geen lang leven beschoren is.

Ton Eggenhuizen

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s