Almere Natuur

Dé blog over de Almeerse natuur

Salomonszegel

14 reacties

Onze ecologische tuin verschilt erg van de doorsnee Almeerse tuinen. In de eerste plaats, slechts een derde is betegeld. Maar ook, het kan gekenmerkt worden als georganiseerde chaos, precies zoals de natuur. En ten derde, ook onze planten zal je niet in veel tuinen aantreffen. Een van die planten is de gewone salomonszegel. Ooit heb ik een stekje meegenomen uit een of ander Brabants bos. Het sloeg aan en inmiddels is het een flinke pol met zo een 10-15 bloeiende stengels.

Genietend van een kop koffie zit ik op dat kleine terrasje, omringt door het groen. Mijn oog valt op een zwart beestje op de salomonszegel. Met mijn mobiel weet ik een foto te maken en blijkt mijn vermoeden juist, het is Phymatocera aterrima. Dit bladwespje van zo een anderhalve centimeter lang heeft geen Nederlandse naam, maar ik noem hem de salomonszegelbladwesp. De larven zijn namelijk verzot op het blad van deze plant. Overigens versmaadt hij ook het blad van het Lelietje van Dalen niet. Daarom loop ik snel naar de voortuin omdat daar het lelietje staat. De wesp zit daar niet, dus ik mag hem met recht zo in het Nederlands noemen.

Ook zie ik in het blad waar zojuist de wesp zat ook gaten. En als ik goed kijk zitten in de gaten zwartkoppige grijze “rupsjes” die aan de gat-rand knagen. Dat zijn de larven van de wesp. Die gaan zich bol vreten en ik verwacht straks dikke larven en kaalgevreten blad. Een mooie ecologische relatie, we laten ze dus lekker zitten. Maar wat mij zo verbaast, hoe weet zo een wespje deze plant te vinden? Ik schat in dat de plant in Almere zeldzaam is. Op waarneming.nl vindt ik in ieder geval geen enkele melding van deze plant. Deze verbazing heb ik ook uitgesproken onder natuurvrienden. Daar kreeg ik echter twee maal: “maar die hebben wij ook in de tuin!”.

De vraag is of er meer ecologische tuinen zijn met salomonszegel. En of ook daar de wesp of zijn rupsen zijn te vinden. Als dat zo is, dan hoor ik het graag.

Ton Eggenhuizen

Advertentie

14 thoughts on “Salomonszegel

  1. Hoi Ton,
    Nee, wij hebben geen salomonszegel in de tuin. Mijn vader = Apeldoorn/zandgrond had er veel staan in zijn tuin. In Limburg/orchideeëntuin Gerendal zag ik ze vorige week ook staan. Maar niet in de Flevopolders.
    Groet van Froukje

  2. goedemiddag, zojuist in mijn tuin ontdekt een kaalgevreten salomonszegel met blauw grijze “rupsen ” locatie Almere buiten landgoederen buurt

  3. Hoi,
    Ik heb ook salomonszegel ‘geïmporteerd’ in mijn tuin in de Noorderplassen.
    Ze moeten snel groeien want de slakken vinden deze planten bijzonder smakelijk…….
    groet Angélica

  4. Dag Thea,

    Dat lijkt me idd de salomonszegelbladwesp. Kennelijk is de soort veel algemener dan ik dacht

    ton

  5. Ik heb geen ecologische tuin, maar wel salomonszegels en leliën der dalen, en jawel: ook deze bladwespen. Mijn huis staat in IJzendoorn.

  6. Bij mij in de tuin de Salomonszegel helemaal opgegeten door deze salomonszegelbladwesp en die ligt in Berghem (Noord Brabant). Ze komen dus overal wel voor.

  7. leuk, steeds meer meldingen van deze fraaie ecologische relatie!

  8. ja, ik had de rupsjes dit jaar ook voor het eerst in mijn tuin in het centrum van den Haag en ook hier weinig andere Salomonszegel in de buurt. Wel jammer, mijn salomonszegel heeft het al moeilijk onder de bamboe en nu zijn ze ook nog compleet kaalgevreten. Ik hoop dat ze volgend jaar wel weer terugkomen (de Salomonszegel).

  9. Ook salamonszegel in de tuin (tussen de vaarten almere) helemaal kaal gevreten.Jammer wat te doen????

  10. Ook op de salomonszegel in onze tuin is de larve van de bladwesp massaal aanwezig.voor het eerst in 7 jaar . Wij wonen op wieringen en hebben een vogel ,insecten en vlindertuin .

  11. Hall Ton,

    Niet per definitie een ecologische tuin hier in Vaassen, maar wel salomonszegel. Zo’n 20 jaar geleden een kluitje gekocht in de Achterhoek. Inmiddels tot ruim 2 vierkante meter uitgegroeid. Het zit stikvol met da schijnrupsen! Ik hoop dat de meesjes ze ook lekker vinden

  12. Ik heb ook een flinke ook met salomonszegel staan. Daar resten nu nog slechts de geraamtes van de planten. 10 rallen rupsjes hebben ze kaalgevreten.
    Ik begrijp dat de rupsen eigenlijk larven zijn en in de grond overwinteren. En het volgend jaar uitkomen. Dan zijn voor de nieuwe larven de salomonszegel planten weer klaar voor de nieuwe generatie. Kom je er dus nooit meer vanaf?
    Lokatie haaksbergen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s