Almere Natuur

Dé blog over de Almeerse natuur

Raadsel

1 reactie

Raadsels, ik ben er gek op. En gelukkig krijg ik er daar af en toe een van in mijn schoot geworpen. Een bewoner doet een melding van een zwerm hele grote vliegen in de boom tegenover haar huis. Mijn collega’s weten alles van bomen, maar bij vliegen wordt je als ecoloog op pad gestuurd. Ter plekke is het nog niet meteen duidelijk om welke boom het gaat, dus bel ik aan. De bewoonster heeft het nu over grote wespen en wijst het formaat van een hoornaar aan. Maar het is nog erg vroeg in het seizoen voor grote groepen hoornaars. Ze vertelt dat de dieren rond avondschemering te voorschijn komen. Ook dat past niet echt bij het gedrag van hoornaars. Ze zijn er nu dus niet en onverrichter zake ga ik weer weg. ‘s Avonds rond 22 uur ga ik samen met Ton terug naar de plek in Almere Haven. Na even wachten komen ze inderdaad aanvliegen, het worden er steeds meer. Het zijn in ieder geval geen hoornaars, het lijken wel kevers.

Een voorbijganger met een hondje vertelt dat ze in het gras bij de dijk zitten, vlak bij de begraafplaats. In het gras is het eenvoudiger zoeken dan boven in de boom, dus we gaan daar een kijkje nemen. Het blijkt om junikevers te gaan je kunt ze horen vliegen, hun vleugels zoemen en ze vliegen tegen ons hoofd, waar we toch steeds van schrikken. Ze lijken op meikevers, alleen een maatje kleiner. En ze vliegen, zoals de naam al zegt een maand later. Ze hebben prachtige waaiervormige antennes. Deze kevers zijn niet gevaarlijk, ze doen niets. Ze kunnen niet bijten of steken want het zijn pure vegetariërs. We gaan ze als gemeente ook niet bestrijden.

De kevers oriënteren zich niet op lamplicht, maar op silhouetten, niet alleen van bomen, maar ook – zoals we gemerkt hebben – van mensen. Ze vliegen rond hoge bomen om een partner te vinden. De bomen doen dienst als ontmoetingsplaats. Er komen ook vleermuizen op de rondvliegende kevers af. Omdat we een bat-detector bij ons hebben kunnen ze aan de hoogte en patroon van het geluid vaststellen dat het om rosse vleermuizen gaat. Ze hebben een lekker maaltje aan de forse kevers en voorkomen zo dat het een echte plaag wordt.

Raadsel opgelost.

Annemiek Eggenhuizen

Advertentie

One thought on “Raadsel

  1. Ook in de Grasmeent vliegen de junikevers zo tegen schemering rond de bomen. Het is een mooi gezicht. De vleermuizen scheren er om je oren. Ik lees de rosse vleermuis en dat bevestigd mijn vermoeden. Deze dieren hebben een veel grotere spanwijdte dan de altijd aanwezige gewone dwergvleermuis.

    Rinus Hofs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s