Almere Natuur

Dé blog over de Almeerse natuur

Sleedoornhangmatmot

Een reactie plaatsen

Foto: Hugo Wieleman

Het mobieltje knort, ten teken dat er een WhatsAppbericht binnen komt. Gelijktijdig licht op het scherm de groep “BIODIVERSITEIT Almere” op. Deze groep is ontstaan uit het BioTrioAlmere, maar inmiddels bestaan we uit meer soortenzoekers. De groep heeft zich tot doel gesteld om de biodiversiteit van Almere in kaart te brengen. Benieuwd wie van ons nu weer een mooie vondst te melden heeft.

Het is Hugo Wieleman die een foto doorstuurt van een klein wit motje dat hij in zijn tuin heeft gevangen. De begeleidende tekst meldt droog: “Sleedoornhangmatmot ook nieuw”. En het is een gaaf beestje! Hij is vrijwel helemaal wit maar op het achtereind zit een zwarte stip en enkele donkere streepjes. Het is eenvoudig voor te stellen waarom dit beestje dit patroon heeft. Een zangvogel op zoek naar een smakelijk hapje zal een aanval inzetten op bont getekend kopje met poten. Hij komt dan echter bedrogen uit, want het is slechts loze vleugel waar de vogel naar pikt. Een deel waar de mot best een stukje van kan missen.

En ik ken dat patroon ergens van! Vorige week zocht ik op internet tussen foto’s van cicaden en daar kwam ik toevallig langs Aguriahana stellulata. Een witte cicade met: jawel, op het achtereind een zwarte stip met zwarte streepjes. Net als bij de hangmatmot, heeft deze cicade een schijnvlieg op zijn kont getekend staan! Motten en cicaden zijn totaal verschillende insectengroepen. Bij wijze van spreken met net zo een groot verschil als tussen een eekhoorn en een hagedis. Dit is geen kenmerk dat de mot en de cicade van een gemeenschappelijke voorouder hebben geërfd. Dan zou het kenmerk bij veel meer soorten en ook primitievere vormen voor moeten komen. De evolutie heeft bij de mot bij toeval dezelfde afslag genomen als bij de cicade. Dit wordt convergente evolutie genoemd. Nu is het natuurlijk de sport om ook die Aguriahana ooit een keer in de WhatsAppgroep te slingeren!

Ton

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s