Almere Natuur

Dé blog over de Almeerse natuur

Lessen uit de natuur

1 reactie

De Japanse makaak is een intensief bestudeerde apensoort. Veel onderzoek is gedaan naar de hiërarchische structuur van een grote groep makaken op een eiland.

Op een gegeven moment zagen de onderzoekers een vrouwtje gedrag vertonen wat hij nog nooit eerder had gezien en wat nog niet beschreven stond. Zinvol gedrag, zelfs. Zij had uitgevogeld dat fruit wat op het strand lag, in het zeewater kon worden afgespoeld. Ze had geen zand meer in haar bek wat ook wel minder gebitsslijtage zou opleveren. De onderzoekers waren benieuwd of groepsgenoten het gedrag zouden na-apen. En wie vooral.

Eerst waren het haar eigen kinderen. Dat was vrij logisch. Maar ook niet verwante dieren gingen van lieverlee het fruit eerst afspoelen. Het gedrag verspreide zich steeds sneller. Maar niet iedere aap nam het slimme gedrag over. Op dat moment kwam het hiërarchie onderzoek van pas. Het bleek dat alle na-apers een gelijke of lagere positie op de ladder hadden. Dieren hoger op de ladder waren niet genegen het gedrag over te nemen.

Het na-apen van een dier dat lager op de hiërarchische ladder zit, heeft een risico. Als andere dieren dat zien, kan het als teken van zwakte worden ervaren. Carrièremakers zullen hun kans groot zien om ten koste van de na-aper de ladder te beklimmen. Kopiëren van gedrag van een lager geplaatst dier kan je wat treden kosten. Zelfs als het te kopiëren gedrag profijtelijk is, waren de top-apen niet van zins het te adopteren.

Mensen zijn ook apen. Het wekt dan ook geen verbazing dat het hierboven gedrag ook wel bij mensen is te zien. Maar ook, wij zijn vooral denkende apen. Daardoor gaat de vergelijking gelukkig lang niet altijd op. Het is eerder een apenreflex waar mensen soms in schieten. En het is voor mensen die het makakenverhaal kennen, zoals “lezer dezes”, meestal erg vermakelijk om mensen in die reflex bezig te zien.

Ton Eggenhuizen

One thought on “Lessen uit de natuur

  1. Het is toch wel verbazingwekkend hoe herkenbaar dit is. Ik moet er overigens niet aandenken dat alle inteligente wezens zelf gaan nadenken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s