Almere Natuur

Dé blog over de Almeerse natuur

Hansje pansje kevertje

Een reactie plaatsen

Nee, een keverspecialist ben ik niet. Van de vierduizend keversoorten in Nederland en ik heb er nog geen tiende deel gezien. Mazzel, doorzettingsvermogen en teleurstelling zijn mijn metgezellen bij het determineren van torretjes. De mazzel bijvoorbeeld, als in de pers breed wordt uitgemeten over een nieuwe soort in Nederland. “De vuurzwamveervleugelkever voor het eerst in Nederland gevonden”.

De charme van deze kever zit verscholen in zijn eigen formaat. Het is het kleinste kevertje van Europa, zo klein dat zijn lange naam wat potsierlijk aandoet. En in het “wetenschaps” is de naam al niet veel korter: Baranowskiella ehnstromi. Een halve millimeter lang, geen wonder dat deze soort pas heel recent (1997) voor het eerst werd beschreven. Na die officiële beschrijving is de kever in diverse Europese landen gevonden, maar Nederlandse waarnemingen ontbraken. Tot 2019 toen de eerste Nederlandse vuurzwamveervleugelkever bij Eindhoven werd ontdekt. Maar hoe ontdek je nou zo een klein frutje?

Het antwoord op die vraag zit besloten in zijn Nederlandse naam. Je moet op zoek naar vuurzwammen, en in het bijzonder naar de bruinzwarte vuurzwam. Zo valt te lezen in die berichten over de eerste Nederlandse vondst. Nu wil de mazzel ook dat deze zwam in Nederland redelijk algemeen is en voorkomt op wilgen. En aan die wilgen hebben we in Almere geen gebrek.  Op waarneming.nl vind ik echter maar weinig meldingen van deze zwam. Dan komt het toch aan op mijn doorzettingsvermogen (met voortdurend de dreiging van teleurstelling). Een paar zoektochten in wilgenbossen levert witte bultzwam, waaiertje, paarse korstzwam en roodporiehoutzwam op. En jawel, eindelijk ook een zieltogende wilg met op de dode takken een paar bruinzwarte vuurzwammen, maar door de kou zullen de kevers niet te zien zijn. Een ecoloog heeft altijd wel een paar potjes op zak, dus ik breek een stukje af om thuis verder te onderzoeken.

Het potje met zwam brandt na enige tijd in mijn broekzak. Of beter nog, ik brand van nieuwsgierigheid. Ik haal het potje weer tevoorschijn en zie direct met het blote oog kleine witte beestjes, door de warmte actief geworden, in en uit de zwamporiën kruipen. Kan niet missen. Dit moeten larfjes zijn van de kever. Toch? Voordat ik naar huis ga, heb ik eerst nog een vergadering over de Almeerse biodiversiteit. Hoe toepasselijk! Later als ik thuis ben en de binoculair op de zwam kan richten wordt het duidelijk, witte keverlarfjes met de laatste achterlijfsegmenten zwart. Precies zoals op de foto bij het bericht over de eerste vondst. Vol vertrouwen voer ik de melding in op www.waarneming.nl. En nu maar wachten op de validatie van deze waarneming door een echte keverspecialist!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s