Almere Natuur

Dé blog over de Almeerse natuur

Soorten zoeken

Een reactie plaatsen

Pantoffeldiertje, zeearend, rietorchis, bever, brazem, vuurzwam, vliervlinder; het is maar een kleine greep uit de soortenrijkdom van het Nationaal Park Nieuw-Land.  En dit jaar gaan er zeker nog 2014 andere soorten volgen. Een aantal instanties en personen gaat namelijk dit jaar die soortenrijkdom van de Lepelaarplassen, Oostvaardersplassen en de Markerwadden in kaart brengen: het “2021 soortenjaar”.

In voorgaande jaren zijn in Almere (onder de noemer Expeditie Darwin) en Lelystad al kleinere gebieden op de biodiversiteit onderzocht. Het ging daarbij steeds om een wijk of park dat op één dag werd uitgevlooid. Maar zo groot en zo lang als het nu gestarte 2021 soortenjaar hebben we nog niet eerder in Flevoland gezien. Die 2021 slaat niet alleen op het jaartal, maar ook op het doel. Meer dan 2000 soorten, is dat niet wat ambitieus? Persoonlijk denk ik dat het niet de vraag is óf we die mijlpaal gaan halen, maar wannéér! En eerlijk gezegd, ik gok dat we daar al best snel zijn. Geen ramp; we stoppen dan niet, maar zullen simpelweg de piketpaaltjes steeds verder voor ons uit gaan zetten.

Op de lijst komen makkelijke soorten als riet en grauwe gans, maar ook heel zeldzame soorten. Nog geen paar dagen onderweg en er is al een zeldzaam vogeltje ontdekt, de bruine boszanger. Het is pas de derde keer dat deze dwaalgast in Flevoland neer is gestreken. Door het gerichte zoekwerk worden ook veel soorten ontdekt die nog helemaal niet eerder in Flevoland zijn aangetroffen, zoals het microscopisch kleine groenwiertje Stigeoclonium helveticum. Die is niet echt zeldzaam, hier is het simpele feit dat niet veel mensen watermonsters met de microscoop onderzoeken de verklaring voor het gering aantal waarnemingen. Je ziet het immers pas als je gaat kijken!

En dat kijken gaan we komend jaar zeker doen. En vanzelfsprekend geldt: hoe meer ogen, des te meer zal worden gezien. Iedereen kan een steentje (of rietstengel)  bijdragen. Zie voor meer details:
https://waarneming.nl/bioblitz/bioblitz-nationaal-park-nieuw-land-2021soortenjaar/
https://www.nationaalparknieuwland.nl/nl/2021soortenjaar

Ton Eggenhuizen

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s