Almere Natuur

Dé blog over de Almeerse natuur

Almeerse kamelen en beren

1 reactie

20150723074632Het is 21 juli, de zonsondergang is drie minuten voor tien. Plaats van handeling: ecologische verbindingszone de Vaart. Doel, het toevoegen van bijzondere diersoorten aan de Almeerse biodiversiteitslijst. We gaan namelijk op zoek naar kamelen en beren! We hebben daarvoor twee vallen opgesteld: witte lakens die beschenen worden door een helder en fel licht. Het klinkt paradoxaal, maar het fel verlichte witte laken werkt als een magneet op nachtactieve insecten. De kameel en de beer die we zoeken zijn geen zoogdieren maar nachtvlinders.20150723074641

Van de 10.000 Europese nachtvlindersoorten komen er 2.400 in Nederland voor. Daarvan behoren er ruwweg 1500 tot de kleine soorten (“micro’s”) en 900 tot de “macro’s”. Deze grote soortenrijkdom is ideaal om een beeld te krijgen van de biodiversiteit in een gebied. Veel soorten zijn namelijk monofaag; de rupsen leven maar op één bepaalde plantensoort. Door de vlinders te inventariseren, inventariseer je ook de plantenwereld.

Binnen enkele seconden zitten er al enkele vliegen en muggen in het licht, maar de vlinders laten wat langer op zich wachten. Volgens de nachtvlinderverwachting (www.vlindernet.nl/nachtvlinderverwachting.php) kunnen we 200 verschillende soorten “macro’s” treffen! Hoeveel micro’s er op het laken kunnen komen, is helemaal een verrassing. De plek is goed, de tijd van het jaar is goed en het weer is uitstekend.20150723074747

Als het echt donker is, beginnen de nachtvlinders te vliegen. En de plek blijkt inderdaad top! Met dat er steeds meer vlinders komen, verbazen we ons ook keer op keer over de namen. Soms verwijzen deze naar de rupsen, want ook nachtvlinders beginnen hun leven als rups. En daar zitten rare gasten tussen! Zo is er een rups met twee bulten (kameeltje) en ook zeer harige rupsen (beren, bont schaapje). Dus ook de vlinder van deze soorten wordt aangeduid met deze rupsennaam. Er is zelfs een vlinder die rups wordt genoemd: de wilgenhoutrups. Andere vlinders worden vernoemd naar de tekening op de vleugels, of naar het gedrag. Maar er blijven vlindernamen die moeilijk te verklaren zijn. Wat te denken van de rietvink? Ok, hij zit vaak in rietlanden, maar waarom vink? Ook huismoeder en lieveling zijn niet echt voor de hand liggende namen.

Het wordt steeds drukker bij het laken en het wordt echt spectaculair als de grote jongens arriveren. Diverse rietvinken vliegen als kamikazepiloten rond, een enkele vliervlinder weet het licht te vinden en uiteindelijk – daar is hij dan! – ook het groot avondrood. Een prachtige rood-roze pijlstaartvlinder. Met zoveel soorten is het lastig stoppen. We weten dat met ieder kwartiertje extra vangen, het aantal soorten zal toenemen. We weten ook dat morgenvroeg weer de wekker gaat. De stekker gaat er – met tegenzin – om 01:00 uit. Voordat alles is ingepakt en we thuis in bed kunnen kruipen, zijn we ook weer een uur verder.

Het is 22 juli, tijd om de balans op te maken. Nachtvlindersoorten: 52 waarvan 38 macro’s. En inderdaad, kameeltje, kleine beer, plat beertje en glad beertje komen in de verbindingszone voor.

Ton Eggenhuizen

Advertentie

One thought on “Almeerse kamelen en beren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s