Almere Natuur

Dé blog over de Almeerse natuur

Hotel Almere

2 reacties

CAM00059De arbeidsvitaminen klinken luid in het anders zo stille hofje achter ons huis. De achterburen hebben opdracht gegeven de tuin te betegelen en de werklieden zijn – inclusief bouwvakkersdecolleté – bezig de oude bestrating uit de tuin te halen. Ook deze buren gaan mee in de trend de tuin volledig te betegelen. De steentjes worden per kruiwagen afgevoerd en in een grote vuilcontainer gedumpt. Een groter oppervlak strakke tegels komt er voor in de plaats.

Weer verdwijnen er vierkante meters groen en dat roept om een tegenactie. We vragen of we de afgedankte steentjes een tweede leven mogen geven. Dat wordt vanzelfsprekend toegestaan. Iedere kilo afval kost immers geld. Met de steentjes komt een al langer gekoesterde wens dichterbij, we willen in onze voortuin namelijk een hotel beginnen. Een hotel voor insecten.

In de strak betegelde, aangeharkte stad wordt het voor insecten steeds lastiger om te overleven. En de insecten zijn weer voedsel voor vogels. Nu is onze tuin (zowel voor als achter) toch al in schril contrast met de omgeving, maar dat contrast kan best nog wel wat groter. Met de steentjes van de overburen, de stapel straatstenen achter uit onze tuin, het nog steeds niet opgeruimd snoeihout en de uitgebloeide sprieten van vorig jaar bouwen we in twee uur tijd ons hotel.

De toekomstige hotelgasten zullen geen overlast geven. Verreweg de meeste bijen steken immers niet. Het steken is voorbehouden aan sociaal levende insecten als honingbijen. Het merendeel van het hotel wordt straks bevolkt door solitaire bijen met fraaie namen als rosse metselbij, grote bladsnijder en de poldermaskerbij. En wat te denken van de graafwesp Trypoxylon? Deze wesp jaagt op jonge spinnetjes en is daarmee een ideale soort om het nut van een hoge biodiversiteit te schetsen. Hoe meer soorten er in de stad leven, des te kleiner de kans dat bepaalde diersoorten tot plaag kunnen uitgroeien.

Ton Eggenhuizen

(met dank aan Arjan van der Veen, ecoloog van de gemeente Lelystad, voor de info over de hotelgasten)

Advertentie

2 thoughts on “Hotel Almere

  1. Wat een goed idee. Helemaal super.

  2. Goed gedaan! Waren er geen buurkinderen die konden helpen met het hotel? Vaak willen ze dan zelf ook zoiets en zetten ze pa en ma voor het blok.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s