Almere Natuur

Dé blog over de Almeerse natuur

Loeren vanuit een tunneltje

1 reactie

trechterspinAls ik langs de Cinemadreef loop, valt mijn oog op de vele horizontale, met spinrag opgebouwde plateautjes. Ieder plateau eindigt in een tunneltje waaruit, als ik goed kijk, een flink aantal ogen mij aanstaart. De ogen en het web behoren toe aan een trechterspin.

Niet ieder spinnenweb ziet er uit als een spinnewiel. Veel mensen denken dat alle spinnen zo een kenmerkende vanginstallatie bouwen, maar dat is alleen voorbehouden aan de zogenaamde ‘wielwebspinnen’. Het web van trechterspinnen ziet er dus heel anders uit.

Als ik een foto probeer te maken van deze bouwsels, vraagt een bewoonster in een aangelegen tuintje waar ik mee bezig ben. Enthousiast begin ik te vertellen over deze nijvere bouwers en verdelgers van veel irritante bijtende en stekende insecten. Terwijl ik – tegen beter weten in – hoop op het overslaan van mijn enthousiasme, zie ik het gezicht van mevrouw betrekken naar een stand die het midden houdt tussen totale afschuw en diepe walging. Met een “ieder zijn hobby”, trekt zij zich schielijk en haar handen afvegend aan haar schort, terug in haar veilig huisje. Ik vrees dat iedere spin die zich vanuit het openbaar groen waagt op haar terrasje een weinig welkome bejegening ten deel zal vallen.

Toch moeten we blij zijn met spinnen. Het zijn de roofdieren in de wereld van het kleine gespuis en doen ons geen vlieg kwaad. Van sommige soorten wordt beweerd dat een beet pijnlijk is, maar het dier heeft absoluut geen aanvechting om te bijten als we het ongemoeid laten. Een insect dat landt op het platform, wordt met een snelle uitval vanuit de trechtervormige tunnel door de spin gevangen. Vrouwtjes verzorgen een flink aantal jongen in het trechtertje. Ze braakt de resten van het halfverteerde insect op dat smakelijk door haar kroost wordt opgepeuzeld.

Angst voor spinnen zit diep in ons. Ook ik houd eigenlijk niet van die harige snelbewegende beestjes. Die angst kan zelfs uitgroeien tot een heuse fobie. Het is onduidelijk of deze angst is aangeleerd of aangeboren. Naar verluid zouden natuurvolkeren veel minder angst voor spinnen hebben. Dat doet vermoeden dat het een aangeleerde angst is.

Advertentie

One thought on “Loeren vanuit een tunneltje

  1. wat eng zeg ik zou me helemaal verrot schrikken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s